Sağlıklı Bir İnsan Günde Ne Kadar Su Tüketmeli?
Bir insanın günde kaç litre su içmesi gerektiği yıllardır tartışılan bir konudur. Kimisi bardak ölçüsüyle kimisi de litre hesabıyla öneride bulunur. Ancak bizim kimleri dikkate almamız gerektiği, ne yapmamız gerektiği hep soru işareti olarak kalmıştır. Bu yazımızda size sağlıklı bir insanın günde ne kadar su tüketmesi gerektiğini açıklamaya çalışacağız.
Öncelikle bilmemiz gereken esas konu kişinin bulunduğu konuma, sağlığına ve fiziksel özelliklerine göre içmesi gereken su miktarının değişiklik gösterebileceğidir. Bilimsel olarak bulguların gösterdiği günlük su tüketiminin 8 ila 9 bardak olmasıdır ki bu da günde 2 litre su tüketimine tekabül eder. Birçok insanın zorunlu olarak gördüğü bu tüketim aslında her zaman bu oranlarda seyretmez. Bahsettiğimiz gibi belli durumlarda daha fazla su içmek gerekebilir. Örneğin ishal gibi bir hastalığınız varsa ya da aşırı terleyerek su kaybediyorsanız içmeniz gereken su oranı günde 12 bardağa kadar çıkabilir. Aynı zamanda mevsim değişiklikleri de içmeniz gereken su oranını etkilemektedir.
Dilerseniz kolay bir yöntemle günde ne kadar su içerseniz sağlığınızı koruyacağınızı hesaplayabilirsiniz. Bunun için bir hesap makinesine ihtiyacınız olacak. Hazır mısınız? Sağlıklı bir insanın günlük olarak tüketmesi gereken su miktarı kilosunun yüzde 3’ü kadardır. Diyelim ki 100 kilosunuz, bu koşulda 100’ün %3’ünü aldığımızda içmeniz gereken su miktarını hesaplamış oluruz. Bu hesaba göre 100 kiloluk bir bireyin günlük içmesi gereken su miktarı 3 litredir. Siz de bu hesapla günde ne kadar su içmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
İnsan sağlığı ve hayatının devamlılığı için gerekli olan en önemli etken madde sudur. Canlı hayatının devamlılığı 3-4 aylık bir aç kalmaya rağmen devam edebilirken, sağlıklı su ihtiyacının karşılanmaması halinde bu süre çok daha kısadır. Bu sebeple hem içtiğimiz suyun kalitesine; hem de yeterli miktarda su içmeye özen göstermeliyiz. Günlük su ihtiyacı kişiden kişiye farklılık gösterir. Kişinin cinsiyeti, yaşı, kilosu, beslenme şekli ve yaşama şartları bu konuda çok önemli belirleme araçlarıdır. Her insan için günlük aynı oranda su ihtiyacı olması doğru bir bilgi değildir. Genel bir bilgilendirme elbette verilebilir; ancak kişinin kendi sağlığı için kendine özel kriterlere göre bir hesaplama yapması gerekmektedir.
Öncelikle cinsiyet konusunda; kadın ve erkek vücudunun özellikle çalışma ve fiziki şartları düşünüldüğünde aynı oranda su ihtiyacına sahip olması gerçek bir bilgi değildir. Kişi kendine ait kriterleri değerlendirerek normal su içme miktarına ulaşabilir. Yaşama şekli de bu ihtiyaç miktarını belirlemede önemli rol oynar. Fiziksel güç gerektiren işlerde çalışanların harcadıkları enerji sebebiyle daha çok su ihtiyacı varken, masabaşı bir işte çalışan insanların bu ihtiyacı nisbeten daha az olabilmektedir.
Günlük beslenme alışkanlıklarımız da ihtiyacımız olan su miktarını belirlememizde önemli rol oynar. Daha tuzlu ve yağlı yeme alışkanlığına sahip bünyelerde su ihtiyacı da artmakta ve hatta su içme sıklığını buna göre düzenleyerek vücudunu toksinlerden arındırması gerekmektedir.
Daha sebze ağırlıklı ve hafif beslenme alışkanlığına sahip kişiler ise, almaları gereken sıvının bir kısmını yedikleri gıdalardan da alabilecekleri için, ayrıca su içme miktarını buna göre düzenlemelidir.
Su içmeyi, yalnızca susama ihtiyacına göre düzenlemek yerine günlük rutinimizde bir alışkanlık haline getirmenin, vücudumuzu bu yönde beslemenin sağlığımız açısından birçok olumlu etkisi olacaktır.
Elbette bu düzeni sağlarken içtiğimiz suyun kalitesinden ve sahip olduğu minerallerden de emin olmalıyız. Bütün bunları nasıl gönül rahatlığıyla takip edebileceğinizden de Neden Su Arıtma Cihazı Kullanmalısınız? yazımızda bahsetmiştik. Önerilerimize ve bilgilendirmelerimize göz atabilirsiniz.